Program Film i dikusija namijenjen je učenicima 2., 3. i 4. razreda srednjih škola, a sastoji se od projekcije filma “Takva su pravila”, diskusije panelista na temu nasilja među mladima i njegovih posljedica te diskusije s učenicima

Izvor: festivaloftolerance.com

Novi program Festivala tolerancije, Film i diskusija (FiD), održat će se prvi put u utorak 29. studenog u 12 sati u Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj 5 u Zagrebu.

Cilj ovog programa je, putem filma kao medija i diskusije kao sredstva angažmana pojedinca, povezanih u cjelinu, skrenuti pažnju mladima i senzibilizirati ih na postojanje i oblike netolerancije i diskriminacije te ih potaknuti na promišljanje i djelovanje. Film se u ovom programu rabi kao izvanredan pedagoški alat kojim se potiču i otvaraju razne teme za diskusiju i razgovor (a koje se nadovezuju na redovno školsko gradivo), nudi se snažno iskustvo i prilika za identificiranje s likovima te potiče razumijevanje svijeta, sadašnjosti i prošlosti, kao i ljudi, običaja i kulturoloških vrijednosti i raznolikosti. Nakon gledanja filma, najvažnije je podijeliti iskustvo, dojmove i zaključke te pružiti priliku mladima za pitanja i odgovore uz stručne osobe i osobe s vlastitim iskustvom na određene teme.

FiD je nastavak projekta Edukacijskih jutara, obrazovnog programa o holokaustu i toleranciji kojeg Udruga provodi već gotovo čitavo desetljeće, a koji je do danas okupio i educirao više od 20.000 mladih.

Program je namijenjen učenicima 2., 3. i 4. razreda srednjih škola, a sastoji se od projekcije filma “Takva su pravila“, diskusije panelista na temu nasilja među mladima i njegovih posljedica te diskusije s učenicima.

Takva su pravila” režisera Ognjena Sviličića, višestruko je nagrađivani film hrvatsko-francusko-srpsko-makedonske produkcije inspiriran istinitim slučajevima Luke Ritza iz Hrvatske i Denisa Mrnjavca iz BiH, tinejdžera koji su ubijeni bez ikakva razloga.

Nakon projekcije slijedi diskusija s panelistima Martinom Horvat Roxy, socijalnom radnicom i članicom Ambidekster kluba, savjetodavnog i edukativnog centra za djecu, mlade i obitelj, Suzanom Ritz, majkom Luke Ritza i osnivačicom Savjetovališta Luka Ritz, i Martinom Horvat, predsjednicom Ambidekster kluba.

Ulaz je slobodan, a za prijave i informacije obratite se na e-mail: Luka.rincic@jff-zagreb.hr.

Festival tolerancije pod pokroviteljstvom je Grada Zagreba, a program FiD sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Partneri navedenog programa su Ambidekster klub, Savjetovalište Luka Ritz, Maxima film i Kulturno informativni centar.

Streljana: filmska priča o nasilju kako ga doživljavaju djeca