Dubrovnik Film Festival – Festival filma djece i mladeži zemalja Mediterana održava se od 19. do 21. listopada, a pored natjecateljskog programa, tu je i bogat popratni program, koji ove godine uključuje i radionicu za djecu vrtićke dobi

Izvor: Dubrovnik Film Festival

Dubrovački međunarodni filmski festival za djecu i mlade iz mediteranskih zemalja DUff, koji traje od četvrtka, 19. listopada, do nedjelje, 21. listopada, šestu godinu zaredom donosi zanimljiv i bogat program.

Pored natjecateljskog programa, organizatori – Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan – i ove su se godine pobrinuli za bogat popratni program. Na DUffu se tijekom cijelog festivalskog tjedna može uživati u popratnim projekcijama odabranih naslova, sudjelovati na nekoj od brojnih filmskih radionica, zajedničkim izletima i aktivnostima, ali i upoznati bogatu kulturnu baštinu ovog grada.

Već i prije službenog otvaranja u četvrtak, 19. listopada, organizatori DUffa pripremili su za festivalsku publiku bogat i raznolik program. U ponedjeljak 16. listopada u Luži je održana konferencija za medije na kojoj su govorili voditeljica DUffa Đive Galov, Miro Bronzić iz Ljetne škole filma Šipan kao partnera festivala, ravnatelj Kinematografa Dubrovnik Nikša Konsuo, te kao partner i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić. Uvodno je sve okupljene pozdravila i uvela u festival Dube Mikulić iz Kinematogafa Dubrovnik, kazavši kako festival u šestu godinu ulazi ozbiljno, ali i ležerno.

medijska-pismenost-duff2017-organizatori

“Kao i svake godine, prijavilo se više od 250 filmova iz zemalja Mediterana, a selekcijski žiri od tri Ane – Ana Hušman, Ana Đorđić i Ana Opačić – izabrao je šezdesetak filmova koji su ušli u natjecateljski dio festivala, kazala je Dube Mikulić, spomenuvši promjenu u odnosu na prošlu godinu, a to je otvarenje festivala najmlađima – vrtićkoj dobi, te će se održati i radionice za njih (Filmska početnica). Tu su i nagrade, o kojima je više govorila Đive Galov.

“Deset festivalskih nagrada uključuje osam nagrada koje će dodijeliti glavni žiri, ove godine u sastavu Ahmed El. Ashwah, Andrea Štaka, te Marijana Jakovljević. Za dvije nagrade odlučuje dubrovačka publika – ‘Djeca biraju’ i ‘Nagrada publike’. Od noviteta tu je, osim Filmske početnice za najmlađe, stručni skup za profesore hrvatskog jezika, koji će ovdje proširiti svoje znanje i raspravljati o medijskoj pismenosti. Oism natjecateljskog programa, DUff ove godine kreće i ss četiri premijerna filma”, naglasila je.

Vrijedi istaknuti dokumentarni film Udruge Luža, 90 godina dubrovačke gimnazije na Pločama, koji otvara ovogodišnji DUff u utorak, 17. listopada, s početkom u 20 sati u Kinu Visia, te igrani film Novela od Stanca u produkciji Doma Marina Držića koji će biti prikazan također u Kinu Visia u srijedu u 20 sati – dan pred svečano otvaranje.

Ono što je posebno iznenađenje je da će Hana Repše koja radi dječju kolaž animaciju ove godine Radionicu animiranog filma posvetiti Marinu Držiću.

Radionice za predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce

O važnom dijelu DUFfa – radionicama – više je govorio Miro Bronzić.

Voditeljice radionice Filmska početnica su Vanda Kreutz i Sandra Bastašić, a radit će s Dječjim vrtićem Izviđač. Tu je i Radionica igranog filma za srednje škole koju će voditi Nils Neubert, te Radionica igranog filma za osnovne škole koju vode Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić.

Radionicu animiranog filma vodit će Hana Repše, a Radionicu izrade filmskog trailera Ružica Dodig. Radionicu eksperimentalnog filma vodit će Hrvoje Zuanić, a Radionicu osnova dizajna zvuka i kompozicije glazbe za video i film Haris Čustović. Popularnu ‘Školu u kinu’ vodit će Boško Picula, a  Radionicu metodičke nastave filma Ana Đordić, prof. hrv.jezika i medijske kulture.

Više potražite na službenoj stranici Dubrovnik Film Festivala.