Na zatvaranju internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI, u Varaždinu su 3. lipnja dodjeljene nagrade u VAFI sekciji u kategorijama MINI, MIDI i MAXI, kao i plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava

Izvor: vafi.hr

Proteklog je tjedna održan 9. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Rijeci i Varaždinu, a publika je imala prilike vidjeti četrnaest službenih projekcija, te sudjelovati u popratnim programima festivala od kojih je dio bio posvećen zemlji partneru – Italiji. Po prvi je put, osim Varaždina, grad domaćin Festivala bila i Rijeka, a ulozi organizatora uz VANIMU pridružila se i Javna ustanova u kulturi Art-kino.

Održane su dvije radionice u Rijeci i tri u Varaždinu, a vodili su ih talijanski partneri iz OTTOmani studija Andrea Martignoni i Roberto Paganelli tehnikom stop animacije, te samostalni animator Vincenzo Gioanola poznat po animaciji na filmskoj traci. Uz njih radionicu crtanog filma vodili su i gosti iz Srbije, Ivana Popović i Danilo Dabić iz Zvoganj animation studija.

Centar za mlade u Varaždinu dobio je novi mural u dvorištu, za što je zaslužan profesor likovne kulture i street art majstor iz Koprivnice – Zvonimir Haramija Hans, koji je ujedno uz Lindu Golik Horvat bio selektor VAFI sekcije. Publika je tijekom Festivala imala prilike razgledati i dvije zanimljive izložbe dvaju poznatih hrvatskih animatora – Božidara Trkulje i Marka Dješke.

U petak, 1. lipnja u palači Herzer održana je panel rasprava na temu “Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnog”. Panelisti Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Gorana Banda iz UNICEF-a Hrvatske, Boško Picula, novinar i autor filmske emisije za djecu i mlade “Kokice” koju emitira HRT, te Darijo Čerepinko, pročelnik odjela Odnosi s javnostima pri Sveučilištu Sjever odgovarali su na pitanja voditeljici panela, magistri novinarstva Maji Zuber, inače urednici portala teen385.com. Da je tema bila zanimljiva publici dokazuje i činjenica da je rasprava trajala nešto više od dva sata.

Festival tradicionalno završava u palači Herzer, gdje je u nedjelju, 3. lipnja službeno zatvoren i deveti po redu VAFI & RAFI festival i to dodjelom nagrada u VAFI sekciji u kojoj su se natjecali animirani filmovi djece i mladih. Dodjeljuje se po jedna prva nagrada i četiri ravnopravne druge nagrade u kategorijama MINI, MIDI i MAXI, ali i plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava, kao i četiri ravnopravne druge nagrade u toj kategoriji.

Žiri koji je ocjenjivao VAFI sekciju tijekom Festivala sastojao se od stručnjaka i autora iz područja animiranog filma, a činili su ga Andrea Martignoni iz Italije  Igor Prassel iz Slovenije i Ana Hušman iz Hrvatske. Odgledali su 111 animiranih filmova u ukupno šest projekcija i dodijelili tri kipića i petnaest diploma. Najboljim filmom u VAFI MINI kategoriji proglašen je ruski film “U kraljevstvu”, u MIDI kategoriji pobijedio je kineski film “Rez”, dok je MAXI VAFI statuu dobio portugalski film “Život… Tamo”.

Nagrade u posebnoj kategoriji plavi VAFI dodijelile su Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske i Gorana Banda iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Najboljim filmom su proglasile indijski film “Ja sam TI” koji govori o pravu djeteta na pogrešku, ali i na razumijevanje i potporu.

Pogledajte koji su sve filmovi nagrađeni na 9. VAFI-ju

Organizatori su na zatvaranju zahvalili svim volonterima, suorganizatorima, pokroviteljima, sponzorima, partnerima i medijskim pokroviteljima na pomoći i svim gostima na opravdavanju statusa internacionalnog i prosperitetnog festivala. U suradnji s partnerima iz Kine, a s ASIFA China od desetog Festivala očekuje nas nova sekcija u kojoj će se nagrađivati animacije u mobilnim aplikacijama. Festival je još jednom dokazao da može pomaknuti granice, a druge nas godine očekuje nova zemlja partner – Kanada.