Snimite videonajavu za bilo koji lektirni naslov dostupan na portalu e-lektire  i prijavite se na natjecanje Kamera, ton, e-lektira!

Izvor: e-lektire

Kamera, ton, e-lektira! je CARNET-ovo natjecanje u izradi lektirnih videonajava koje se odvija u sklopu CARNET-ove konferencije za korisnike, a namijenjeno je osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj.

Zašto?

Zato jer su e-lektire lako dostupne, zato jer im možete pristupiti i onda kad su vrata knjižnice zatvorena i zato jer su popraćene zanimljivim i korisnim tekstovima koji olakšavaju čitanje i razumijevanje.

Na portalu e-Lektire možete čitati ili slušati lektiru

Kako?

Jednostavno! Snimite videonajavu za bilo koji lektirni naslov dostupan na portalu e-lektire  i prijavite se na natjecanje. Prijave na natjecanje će trajati do 6. listopada 2021.

Natjecanje je namijenjeno osnovnim i srednjim školama koje će se natjecati svaka u svojoj kategoriji. Videonajave koje na CARNET-ovom YouTube kanalu osvoje najveći broj lajkova u pojedinoj kategoriji bit će nagrađene vrijednim nagradama, a osim nagrada publike očekujte i posebne pohvale za digitalnu kreativnost.

Škola u skladu sa svojim mogućnostima i interesima formira skupinu učenika pod mentorskim vodstvom nastavnika, koja će sudjelovati na natjecanju.

Malo detaljnije

Mnogi učenici uživaju u čitanju knjiga, pogotovo lektirnih naslova namijenjenih njihovoj dobi, no nekima je taj užitak promaknuo jer ne znaju prepoznati što je to u pojedinom književnom djelu zanimljivo i korisno. Zato vas iz CARNET-a pozivaju da oslobodite svoju kreativnost i snimite videonajavu koja će učenicima predstaviti jedno lektirno djelo s portala e-lektire i tako ih motivirati da i oni počnu čitati. U vašoj najavi možete glumiti i pjevati, plesati, skakati i recitirati, možete trčati i hodati unatrag, možete pričati dijalektom i pritom staviti titlove, možete se poslužiti animacijom… Mogućnosti su neograničene no najvažnije je da budete kreativni i da vaš uradak privuče potencijalne čitače! Ne možete se prijaviti s već snimljenim i objavljenim djelom, nego vaša najava mora biti snimljena isključivo za ovo natjecanje.

Kako se prijaviti

Prijavitelj mora biti osnovna ili srednja škola s područja Republike Hrvatske. Školu na natjecanje može prijaviti isključivo zaposlenik škole putem online obrasca, a prijave traju do 6. listopada 2021. Svaka škola na natjecanje može prijaviti najviše tri videonajave i za svaku je potrebno ispuniti zasebnu prijavu.

Još malo o videonajavama

Videonajava u kojoj ćete predstaviti lektirno djelo po vašem izboru mora biti snimljena na hrvatskom jeziku i ne smije biti kraća od jedne minute niti duža od dvije. Smijete koristiti i dijalekte, ali u tom ćete slučaju – kako bi vas svi razumjeli – morati staviti titlove. Također mora biti jasno o kojem se autoru i o kojem se djelu radi. Zadani video format je MP4 minimalne rezolucije 128×720 (720p). Pri izradi se moraju poštivati sva autorska prava i ne smije se nikoga vrijeđati po nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj, rasnoj, spolnoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Vaše videonajave ne smiju poticati na nasilje, već trebaju biti kreirane u duhu tolerancije.

Videonajava može imati i odjavnu špicu u kojoj su navedena imena učenika i mentora te škola. Trajanje odjavnešpice ne ulazi u ukupno trajanje videonajave.

Ocjenjivanje i nagrade

U prvom će krugu organizacijski odbor natjecanja pregledati sve videonajave i one koje su zadovoljile pravila natjecanja i osnovne kriterije konkurirat će za nagradu publike i pohvalu za digitalnu kreativnost  CARNET-ovog Odjela za podršku obrazovanju u svojoj kategoriji. Publika će za videonajave glasati lajkanjem na CARNET-ovom YouTube kanalu, a pohvale za digitalnu kreativnost dodijelit će CARNET-ov Odjel za podršku obrazovanju. Proglašenje pobjednika bit će organizirano na CARNET-ovoj konferencija za korisnike – CUC 2021.

Saznajte više o pravilima i kriterijima natjecanja, zavirite i u edukativni kutak natjecanja, a ako imate još neka pitanja, pišite na e-adresu lektire@carnet.hr.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi