Baš kao u videoigri, u animiranom filmu ‘Super Mario Bros. Film’, likovi prelaze dobro poznate prepreke, koje su odlično uklopljene u samu priču te su zadržale specifične elemente i zvukove, no treba napomenuti da je film agresivniji od videoigre

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Nintendo i Illumination su udružili snage i kreirali film po poznatoj videoigri Super Mario. Baš kao u videoigri, i u filmu Super Mario, Luigi i princeza Peach prolaze dobro poznate prepreke, koje su odlično uklopljene u samu priču te su zadržale specifične elemente i zvukove. Likovi i okolina neodoljivo podsjećaju na one iz videoigre, pri čemu bi mogli reći da su njihova poboljšana verzija. Sve to daje filmu dozu nostalgije i osjećaj bliskosti s glavnim junacima.

Iako se radi o filmu koji je namijenjen djeci, treba napomenuti da je film agresivniji od videoigre. Ima podosta nasilja, zastrašivanja i maltretiranja. Možete očekivati planirana “ritualna žrtvovanja”, prijetnje smrću, spaljivanja onih koji propituju odluke nadređenih i slično. Film ima puno više nasilja nego neki filmovi za veću djecu.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Za djecu: 7+.

Za roditelje: Film će svakako zabaviti roditelje, pogotovo one koji su igrali videoigru Super Mario.

Nasilje: U filmu ima puno nasilja – vrijeđanja, bullyinga, čupanja brkova, spaljivanja. Također se prikazuje plavičasta zvijezda u kavezu koja dječjim glasom priča o smrti kao spasu iz teških situacija i koju s veseljem iščekuje. Zbog toga bi bilo dobro popričati s djecom kako se nositi s teškim i izazovnim situacijama i preprekama na koje nailaze.

Zastrašujući prizori: Manjoj djeci bi mogle biti jezivi zombi kornjače koje napadaju Luigija.

Rječnik: Koriste se riječi poput budala, idiot i slične uvrede. Zbog toga bi bilo dobro s djecom porazgovarati o tome kako riječi mogu utjecati na njih i na druge (pad samopouzdanja, tuga, osjećaj manje vrijednosti…). Također bi bilo dobro dati djeci do znanja da oni koji vrijeđaju često imaju vlastitih problema i strahova ili jednostavno ne znaju drukčije izraziti svoje potrebe.

Seks: Nema seksualnih aluzija.

Tempo: Normalan.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi