Rođendan VANIME obilježen je 23. studenog predstavljanjem monografije “Od A do V – od Varaždina do animacije u 30 godina”, a 25. studenog u Varaždinu je započela 48. Revija Hrvatskog filmskog stvaralaštva

Srijeda u Muzeju, 23. studenoga 2106., u palači Herzer u Varaždinu, bila je posvećena 30. godišnjici djelovanja udruge Filmsko-kreativnog studija VANIMA koji je ovom prigodom predstavio monografiju objavljenju u nakladi Hrvatskoga filmskog saveza.

Na predstavljanju same monografije pod imenom “Od A do V – od Varaždina do animacije u 30 godina” posjetitelji su imali prilike pogledati animirane filmove iz nekih davnih vremena, ali i one novijeg datuma te čuti nešto o povijesti, djelovanju i radu VANIME u razgovoru koji je poveo Hrvoje Selec, sadašnji tajnik udruge s osnivačima Dubravkom Kalinić-Lebinec, Srećkom Lebincem i Dragicom Vitez Fišer.

Rad na animiranom filmu nekada i danas

VANIMA je započela s radom 1986. godine na varaždinskoj II. osnovnoj školi i od samih početaka omogućavala je zainteresiranoj djeci iz Varaždina i Varaždinske županije kontinuirano bavljenje animiranim filmom.

Usporedili su rad na animiranom filmu nekada i danas. Kažu kako je nekada problem bila – kamera, koju su morali posuđivati, dok danas svako dijete ima mobitel koji ima kameru i to im puno olakšava proces. Ispričali su kako su se nekada crtali i likovi i pozadine. Osim toga, kažu, štedilo se na filmskoj traci, a film se razvijao u Austriji. Danas djeca ne trebaju štedjeti na materijalu i imaju pravo na veći broj pogrešaka.

Inače, od 2005. godine VANIMU je počeo voditi Hrvoje Selec, a od 2008. godine priključila mu se Sandra Malenica. Timu VANIME priključio se i Velimir Rogina, 2014. godine. Od 2005. godine pod okriljem VANIME počele su se organizirati Ljetne radionice animiranog filma, koje su kasnije prerasle u Ljetne filmske radionice.

Jedan najvažnijih programa VANIME je VAFI – Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih, koji se u Varaždinu održava od 2010. godine. VANIMA je postavljena za nositelja audiovizualne djelatnosti u Varaždinu 2012. godine, pa joj je na korištenje dodijeljeno Kino ‘Galerija’.

48. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

U tom varaždinskom kinu je u petak 25. studenog navečer svečano otvorena i 48. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva koju organizira Hrvatski filmski savez uz suorganizaciju domaćina udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA, te uz partnere Gradski muzej Varaždin, Galerijski centar Varaždin i udrugu TRASH.

Ujutro toga dana održana je prva popratna projekcija i to za najmlađe Varaždince. Više od 250 osnovnoškolaca nižih razreda i učenika Centra Tomislav Špoljar uživalo je u animiranim filmovima koje su za njih pripremili organizatori. Tako su djeca imala prilike vidjeti presjek animiranih filmova nastalih tijekom 30 godina rada VANIME.

“Ponosna sam na grad Varaždin i VANIMU koji su očuvali gradsko kino u centru, te zahvaljujem gradonačelniku Habušu što je ispunio svoje obećanje koje je dao prije četiri godine upravno na ovom mjestu kad smo zajedno otvarali kino Galeriju. Ovog puta smo tu jer otvaramo 48. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva koja je jedna od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj i ponosna sam što u publici vidim nove mlade filmaše koji tek kroče u svoje filmske karijere”, rekla je predsjednica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica na svečanom otvorenju Revije, koja traje do nedjelje 27. studenog.