Proučite raspored predavanja, radionica i drugih aktivnosti koje će se održati povodom Dana medijske pismenosti. Provjerite što se događa u vašoj blizini i uključite se

BIJELO BRDO

Radionice za učenike u Osnovnoj školi Bijelo Brdo

25. travnja

OŠ Bijelo brdo, Nikole Tesle 71, Bijelo Brdo

U sklopu Dana medijske pismenosti, u Osnovnoj školi Bijelo Brdo održat će se nekoliko radionica, namijenjenih učenicima od 5. do 8. razreda. Radionicu “Informatička i informacijska pismenost” održat će knjižničar Marko Borojević, radionicu “Zidni pojmovnik medijske kulture” učiteljica Hrvatskog jezika Tihana Maras, a novinar i urednik Stanko Bubalo iz TV produkcije ZVO Vukovar i učitelj Aleksandar Kovačević održat će za učenike radionicu “Kako snimiti televizijsku reportažu”. Učenici će imati priliku pogledati i kratki film tematski vezan uz Dan
voda koji su snimili učenici OŠ Bijelo Brdo i osvojili nagradu Hrvatskih
voda te drugo mjesto na međunarodnom festivalu Water Bled Festival,
održanom 2017. godine


BIOGRAD

Radionica i predavanje za roditelje ‘Djeca i mediji’ u DV Biograd

19. travnja u 17 sati

Dječji vrtić "Biograd", Marina Držića 1, Biograd na Moru

Ciljevi radionice i predavanja za roditelje jesu informirati roditelje o utjecaju medija i medijskih sadržaja na ponašanje djece vrtićke dobi, te podići svijest roditelja o važnosti komunikacije s djecom o medijskim sadržajima.


BJELOVAR

 


BRESTOVEC OREHOVIČKI

Otvoreni studio školskog internet radija ‘Srce Zagorja’

20. travnja
Osnovna škola Stjepana Radića, Brestovec Orehovički 40, Brestovec Orehovički
Članovi novinarske radijske grupe ugostit će svoje roditelje i učitelje u studiju internetskog školskog radija "Srce Zagorja" kako bi zajedno osmislili i realizirali radio-emisiju o važnosti socijalne kohezije u lokalnoj, ruralnoj sredini.


BRODARICA

Predavanje za roditelje ‘Izazovi digitalnih medija u obitelji i školi’

23. travnja

Osnovna škola Brodarica, Gomnjanik ul., Brodarica

Cilj predavanja je educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koji prijete djeci u virtualnom svijetu. Predavanje će održati Ivan Uldrijan, dipl. nov u sklopu projekta (O)siguran online koji provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, a organizator je Wiener osiguranje.


DARUVAR

 


DUBROVNIK

Predavanje dr. sc. Đorđa Obradovića ‘Medijsko zavođenje’

18.travnja u 10.30 sati

Narodna knjižnica Grad, Od puča 6, Dubrovnik

Ljudi su u pravilu kreativna bića željna divljenja društva u kojemu se kreću. Interaktivni mediji, koji su omogućili prvi put u ljudskoj povijesti da primatelji poruka ujedno mogu biti i pošiljatelji, da korisnici medijskih sadržaja ujedno mogu biti njegovi stvaratelji, promijenili su način života. Osnovni životni cilj mnogih postao je javno se svidjeti virtualnim “prijateljima” pa se u tu utrku na društvenim mrežama uključuju i političari i pjevači, djeca i starci, uspješni i neuspješni, daroviti i nedaroviti, spremni odreći se složene i ozbiljne stvarnosti za privid sviđanja u kojemu je od istine važniji dojam, kao kod svakog slatkog zavođenja. Medijska pismenost u virtualnom svijetu nije više sredstvo za uspješno komuniciranje nego lijek protiv manipulacija i ovisnosti.

O ovim temema govorit će dr. sc. Đorđe Obradović, docent Sveučilišta u Dubrovniku, na predavanju za učenike 1. i 2. razreda dubrovačkih srednjih škola. Uz profesora Obradovića sudjelovat će i studenti Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.


DUGA RESA

Radionica ‘Kako nastaje TV prilog’ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa

20. travnja u 12 sati

Gradska knjižnica i čitaonica Duga Resa, Kasar 19, Duga Resa

Novinarka lokalne TV 4 rijeke Robertina Čuhnil održat će radionicu na temu kako nastaje TV prilog. Na radionici će sudjelovati učenici novinarske i medijske grupe iz osnovne škole "Vladimir Nazor", ali i svi drugi koji su zainteresirani za sudjelovanje mogu doći u naznačeno vrijeme u Knjižnicu.


Predavanje za roditelje predškolaca i djelatnike vrtića ‘Mediji, obitelj, djeca’

19. travnja u 18 sati

Demokratski rasadnik, Trg Sv. Jurja 3, Duga Resa

Psihologinja Ana Budimir održat će predavanje na temu "Mediji, obitelj, djeca" s naglaskom na utjecaj televizije u odgoju djece. Predavanje je namjenjeno roditeljima predškolske djece i djelatnicima dugoreškog Dječjeg vrtića. Predavanje u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa otvorenog je tipa, što znači da svatko tko je zinteresiran može doći.


ĐAKOVO

Predavanje ‘I ja sam medijski pismen/a’ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo

9. svibnja u 14 sati

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo, Kralja Tomislava 13, Đakovo

Počevši kratkom teorijom medija, osvrtanjem na potencijalne negativne i manipulativne učinke te nužnosti medijskog obrazovanja ovo se predavanje fokusira na važnost medijskog opismenjavanja mladeži i djece radi postizanja dugoročnog cilja razumijevanja medija. Kroz četrdesetpetminutno predavanje učenici će kroz interaktivnu radionicu i praktične primjere usvojiti znanja o tome što je medijska pismenost i kako, kroz tu vizuru, promatrati medijske sadržaje.

Predavanje će održati Katarina Horvat, koja je radila na radiju kao radijska voditeljica i novinarka, a trenutno radi u Općini Semeljci kao voditelj EU projekta te studira na Doktorskoj školi Sveučilišta J. J. Strossmayera, smjer Komunikologija.

Prijaviti se možete osobno u knjižnici, na telefon 812-045, e-mail djknjiznica@gmail.com, ili preko Facebooka knjižnice.


GOSPIĆ

Predavanje i radionica ‘Sigurnost djece na internetu’

19. travnja u 11.30 sati

Samostalna narodna knjižnica Gospić, Budačka 12, Gospić

Predavanje zatvorenog tipa za učenicike 2. h i 4. d razreda Strukovne škole Gospić. Na njemu će se govoriti o sigurnosti djece i mladih na internetu. Učenici će upoznati prednosti  i opasnosti korištenja interneta. Na radionici će izrađivati plakat s preporukama za sigurnije korištenje interneta.

Radionicu i predavanje vode Marijana Kolak, prof. i Mirela Jergović, prof.


Izložba ‘Mediji oko nas’

19. - 21.travnja

Samostalna narodna knjižnica Gospić, Budačka 12, Gospić

Izložba knjiga iz fonda knjižnice, otvorena za javnost.


JOSIPOVO

Predavanje za roditelje i skrbnike ‘Djeca i mediji - što roditelji trebaju znati?’

23. travnja u 18.30 sati

Osnovna škola Eugena Kumičića, Područna škola Josipovo, Josipovo 30, općina Sopje

Predavanje za roditelje i skrbnike o dječjem korištenju digitalne tehnologije i pristupu medijskim sadrzajima održat će Melita Čmarec, učiteljica Hrvatskoga jezika.


KARLOVAC

Radionica za srednjoškolce ‘Izbjeglička kriza u medijima’

19. travnja od 15.50 do 17.25 sati i 20. travnja od 11. 30 do 13 sati

Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, Vatrogasna cesta 5, Karlovac

Radionica Izbjeglička kriza u medijima namijenjena je učenicima od 1. do 4. razreda srednje škole. Sudionici će analizirati medijski prikaz izbjeglica i migranata na izabranim primjerima iz hrvatskih medija. Posebna pozornost bit će posvećena stereotipima, govoru mržnje i etičnosti u medijima.

Prijaviti se možete do 17. travnja 2018. na adresu e-pošte andreja.pevec@gmail.com.

Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac strukovna je škola koja, uz redovno obrazovanje u području šumarstva, obrade drva i meteorologije, sudjeluje u brojim projektima i kampanjama kojima se razvijaju građanske i interkulturalne kompetencije učenika. Od rujna 2017. godine škola provodi projekt programa Erasmus+ \"My involvement as a European with refugee children\".


Radionica montaže u Kinoklubu Karlovac

21. travnja od 10 do 12 sati

Kinoklub Karlovac, Rakovac 4, Karlovac

U pokaznoj radionici montaže, sudionici će imati priliku naučiti osnovne principe montaže video materijala i zvuka te naučiti na što je sve bitno paziti pri snimanju, kako bi montaža bila što uspješnija. Radionica se odvija u okviru edukacije o medijskoj pismenosti prvenstveno srednjoškolaca te će sudionici naučiti detaljnije o filmskom jeziku i što on komunicira gledatelju.

Prijaviti se može slanjem e-maila na ksenija.sankovic@gmail.com ili porukom putem Facebook stranice https://www.facebook.com/kinoklub.karlovac/

Kinoklub Karlovac je udruga mladih koja se bavi audiovizualnom djelatnošću, promiče filmsku i video kulturu te srodne umjetnosti. Svojevrsni smisao i strategija djelovanja udruge osmišljeni su najvećim dijelom idejama samih učenika i studenata - članova, pri čemu se uloga voditelja svodi na pomoć pri njihovom formuliranju. Primarna djelatnost Kinokluba je rad na vlastitim, autorskim uradcima kao i suradnja s karlovačkim školama i udrugama i drugim partnerima upravo u području audiovizualnog stvaralaštva i medijske pismenosti.


KLOŠTAR PODRAVSKI

Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja

16. travnja

OŠ Kloštar Podravski, Ulica 1. svibnja 5, Kloštar Podravski,

Članovi Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će edukativne radionice za učenike, roditelje, nastavnike i stručne suradnike s ciljem prevencije elektroničkog nasilja među djecom. Radionice se provode uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Cilj Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu je poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana Republike Hrvatske kroz sustavnu edukaciju o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji se s razumijevanjem i kritičkim odmakom koriste medijskim sadržajima koje sami odabiru.


KNIN

Dani medijske pismenosti u Narodnoj knjižnici Knin

20. travnja u 10 sati

Narodna knjižnica – Knin, Ulica kralja Krešimira 20, Knin

Udruga Porta je u suradnji s Dječjim vrtićem Cvrčak i knjižnicom organizirala edukativnu radionicu za djecu predškolske dobi. Vodi je Spomenka Martić koja će djeci, uz njihovo interaktivno sudjelovanje, prezentirati prvu hrvatsku slikovnicu o medijskoj pismenosti, autorice Alme Čakmazović. Dio radionice obradit će primjere stvaranja navika djece u korištenju medijskih sredstava, te prednosti i nedostatke koje oni obuhvaćaju. Djeca će također izrađivati optičku igračku Thaumatrope kako bi stekla svijest o povijesnom stvaranju pokretnih slika tj. animacije i filma.


KOPRIVNICA

Radionica za učenike osnovnih i sredjih škola ‘Lovci na lažne vijesti’

19. travnja 2018., 16.30-18 sati

Sveučilište Sjever, Trg dr. Žarka Dolinara 1, Koprivnica
Radionica koju vode studenti novinarstva pod mentorstvom doc. dr. sc. Lidije Dujić namijenjena je učenicima koprivničkih osnovnih i srednjih škola.
Prijave se primaju na ldujic@unin.hr, amandic@unin.hr
Odjel za novinarstvo Sveučilišta Sjever kontinuirano održava suradnju s učenicima i nastavnicima koprivničkih osnovnih i srednjih škola posebno osmišljenim sadržajima kao što su Medijska čitaonica, novinarske radionice za Dan otvorenih vrata Sveučilišta Sjever, tematske tribine i okrugli stolovi te mentoriranje učenika za redovite godišnje debate u Gradskoj vijećnici.


Izložba i informativni kutak ‘Mediji u obitelji’ u Knjižnici i čitaonici Fran Galović

19. - 21. travnja
Zrinski trg 6, Koprivnica

Cilj je izložbe i informativnog kutka u Knjižnici i čitaonici "Fran Galović" Koprivnica pružiti građanima i korisnicima knjižnice, ponajprije djeci i roditeljima, uvid u knjižničnu građu vezanu uz medijsku pismenost te pristup relevantnim i provjerenim informacijama u svrhu edukacije i sprečavanja negativnih utjecaja medija.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica je višenamjensko obrazovno, informacijsko, multimedijsko, kulturno, multikulturno te komunikacijsko središte grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije koje građanima osigurava ravnopravan pristup izvorima znanja, informacijama i kulturnim sadržajima za potrebe kulturnog obogaćivanja, obrazovanja, cjeloživotnog učenja, odlučivanja u privatnom i javnom životu, zapošljavanja, provođenja slobodnog vremena, zdravog načina života i uživanja u životu uopće.


KRAPINA

Predavanje dr.sc. Lane Ciboci ‘Kritičko promišljanje o medijskim porukama’

26. travnja u 15.30 sati

Gradska knjižnica Krapina, Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 13, Krapina

Tema predavanja je kritičko promišljanje, odnosno donošenje vlastitog stava prema medijskim porukama, kako mediji utječu i oblikuju pogled na svijet, seksizam na hrvatskim portalima, “kult tijela”, reklame i reality emisije. Predavanje, otvoreno za javnost, održat će dr.sc. Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i predavačica na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment.


KRIŽEVCI

Radionice Radija Križevci za osnovnoškolce

20. i 25. travnja 2018

Radio Križevci, A. G. Matoša 3, 48260 Križevci

Ekipa Radija Križevci održat će 20. travnja za učenike OŠ Vladimir Nazor i OŠ Ljudevit Modec novinarske radionice u školama, a nakon toga, 25. travnja, učenici će posjetiti Radio i upoznati se s radom u tom mediju te uz stručno vodstvo i sami pripremiti i odraditi program, vijesti i emisije.


KRK

Interaktivno predavanje ‘Dijete u digitalnom svijetu - što roditelji trebaju znati?’

19. travnja u 17.30 sati

Dječji vrtić "Katarina Frankopan", Smokvik 7, Grad Krk

Interaktivno predavanje namijenjeno je roditeljima djece rane i predškolske dobi. Roditelji će se upoznati s prednostima i nedostacima upotrebe digitalnih medija u obitelji, njihovim utjecajem na razvoj djeteta te osvijestiti svoju roditeljsku ulogu i odgovornost. Za dolazak nije potrebna prethodna prijava.


METKOVIĆ

Predavanje ‘Uloga medija u obrazovanju i odgoju’ u Gradskoj knjižnici Metković

20. travnja u 19 sati

Gradska knjižnica Metković (multimedijalna dvorana), Ulica kralja Zvonimira 4, Metković

Mediji su sastavni dio života svakoga pojedinca, već od rane dobi. Na koji način su prisutni i kako se njima koristimo kroz slijedeće teme će izložiti:
Rosanda Lovrić, prof.: "Mediji u obrazovanju"
Ivana Čarapina, prof. i dipl. bibl.: "Društvene mreže kao novi trend komuniciranja"
Nikolina Vugdelija, prof.: "Kako odgojiti kritičke korisnike medijskih sadržaja"

Događaj je otvoren za javnost, nije se potrebno prijaviti.


NOVA GRADIŠKA

POU MAR Nova Gradiška: Filmska naSTAVa u gostima za osnovnoškolce i srednjoškolce

24. travnja, 10 sati – projekcija za osnovnoškolce; 12 sati – projekcija za srednjoškolce

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška, Ulica Matije Antuna Relkovića 4, Nova Gradiška
Filmska naSTAVa program je koji se već nekoliko godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza. Riječ je o jedinstvenom programu na području Republike Hrvatske: jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan. Započeo je radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva do tri ciklusa: tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih učeničkih praznika. Utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, održava se tokom učeničkih praznika te upravo time utječe i na prevenciju nepoželjnih oblika ponašanja: slobodno vrijeme učenici ispunjavaju kvalitetnom i produktivnom aktivnošću umjesto na, nažalost, mnogo popularnije, ali manje obogaćujuće i svrhovite načine. U sklopu Filmske naSTAVe u gostima u POU M.A. Relkovića u Novoj Gradišci učenici će na kinoplatnu pogledati umjetnički relevantne, a mlađim generacijama uglavnom nepoznata kraća filmska djela koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

Hrvatski filmski savez krovna je udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koje u Hrvatskoj organizirano djeluju od 1928. godine. Savez okuplja kinoklubove (danas ih je pod okriljem Saveza 47), filmske družine i pojedince od osnovnoškolskog uzrasta do odraslih članova, potiče (organizacijski, materijalno i stručno) njihov rad, pridonosi obrazovanju voditelja i članova filmskih udruga, organizira predstavljanje i valorizaciju filmskog i video stvaralaštva djece, mladih i odraslih u zemlji i inozemstvu, te brine za čuvanje i zaštitu najboljih filmskih i video ostvarenja neprofesijske kinematografije; suorganizira tečajeve i radionice za djecu i odrasle te Školu medijske kulture kao najznačajniji izvaninstitucionalni program u kontekstu razvoja medijske pismenosti, potiče i pruža stručnu pomoć u realizaciji medijskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, od 2000. g. djeluje i kao producent profesionalnih filmova, fokusirajući se na kratki eksperimentalni i dokumentarni film, te od tada do danas produkcijski katalog Saveza broji više od 100 naslova.

Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška ustanova je za kulturu i obrazovanje, a svoju djelatnost obavlja kao javnu službu. Učilište djeluje od 1963. godine, utemeljeno kao Centar za kulturu i obrazovanje odraslih, 1968. godine preimenovano u Narodno sveučilište Matija Antun Relković, a od 1997. djeluje kao Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković. Učilište je redovna članica Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta. Naš cilj je profilirati Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković kao kulturno-obrazovni centar koji osluškuje i prilagođava se suvremenim potrebama, a na dobrobit društvene zajednice u kojoj djeluje.


OGULIN

Predavanje ‘Što su mediji’ i radionica ‘Učimo kritički razmišljati – reklame’ u Prvoj Osnovnoj školi Ogulin

27. travnja i 2. svibnja

Prva osnovna škola, Bolnička ul. 11, Ogulin

Predavanje i radionica predviđeni su za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole.  Učimo što su mediji, koliko ih koristimo, dobre i loše strane medija. Na radionici o reklamama potičemo kritičko razmišljanje, izrađujemo reklame po skupinama, i dajemo osvrt na njih.  Predavanje i radionicu provodi učiteljica razredne nastave Slavica Tripalo. Učenici 1. razreda imaju i terensku nastavu - Posjet  radio postaji Ogulin 7. svibnja.


OSIJEK

 


POŽEGA

Predavanje s radionicom u OŠ Antuna Kanižlića: Stvaranje vlastitih medijskih sadržaja u osnovnoj školi - radioigre

17.travnja

Osnovna škola Antuna Kanižlića, Antuna Kanižlića 2, Požega
Predavanje s radionicom koje će se održati na engleskome jeziku zbog prisustva stranih gostiju iz Španjolske, Turske, Makedonije i Italije. Predavanje će se održati u sklopu posjeta povodom Erasmus projekta u kojemu Škola sudjeluje. Predavanje će održati učiteljica hrvatskog jezika Marija Mrkojević, voditeljica Medijske skupine za učenike od 5. do 8. razreda s naglaskom na fotografski, video i radijski izraz.


PULA

Predavanje ‘Internetske prevare (i kako se zaštititi)’

20. travnja u 18 sati
Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Središnja knjižnica, Kandlerova 39, Pula

Internet je globalni fenomen u komunikaciji i skladištenju informacija, a samim time i idealan način za razne vrste prevara. One nisu ograničene na određene skupine, već su usmjerene na sve korisnike, bez obzira na radno mjesto, obrazovanje ili inteligenciju. Na što treba obratiti pažnju, kada biti obrezan i kakve sve prevare postoje?
Predavanje vodi Igor Karasi.


Demo Title

Demo content


RIJEKA

Radionica ‘Kako prepoznati lažne vijesti i opasnosti na internetu’

19. travnja u 9 sati
Gradska knjižnica Rijeka, Ogranak Zamet, Centar Zamet, Trg riječkih olimpijaca 1, Rijeka

Radionica je namijenjena 4. razredu Osnovne škole Zamet. Učenici će u istraživačkoj igri preuzeti uloge inspektora u novinskoj redakciji. Zadatak im je razotkriti "hakirane" lažne vijesti i razlikovati ih od ispravnih, koje im pristižu od novinara s terena i obrazložiti razloge. Igri će prethoditi upute, a do kraja igre djeca će na konkretnim primjerima primijetiti da ne treba vjerovati svemu što piše na internetu te da je bitno tko piše, gdje piše itd. Sigurnost na internetu izuzetno je bitna stavka radionice te ćemo nakon čitanja slikovnice "Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?: priča o sigurnosti" razgovarati i naučiti zajedno recitirati pjesmu "Mudrost za virtualnu sigurnost".
Radionicu vodi Anja Babić, mag. kulturologije i mag. bibliotekarstva, Osnovna škola Zamet.


GONG-ova Edukacija za građansku pismenost, modul: Medijska pismenost

20.-21. travnja 2018.
OŠ-SE Dolac, Rijeka

Medijska pismenost jedna je od temeljnih elemenata građanske pismenosti jer su mediji važan kanal informiranja, komunikacije između građana i tijela javne vlasti, te utječu na formiranje javnog mnijenja i stavova. Cilj modula je unaprijediti medijsku pismenost samih polaznika, kroz stjecanje uvida u način funkcioniranja medija unutar hrvatskog, ali i globalnog društvenog i političkog konteksta. Dodatno, cilj modula je razvijanje kompetencija za poučavanje učenika o medijima te za razvijanje kritičkog odnosa prema medijskim sadržajima u tiskanim i elektroničkim i digitalnim medijima.

Broj mjesta je popunjen prijavama zainteresiranih učitelja. Zainteresirani, a osobito učitelji, mogu se javiti u GONG na e-mail: monika@gong.hr kako bi ih mogli obavijestiti o edukacijama u sljedećim terminima.

GONG je organizacija civilnog društva usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture kao i poticanju aktivnog i odgovornog sudjelovanja građana u političkim procesima, osobito procesima donošenja odluka vezanih uz dobro upravljanje javnim i zajedničkim dobrima, zaštitu i promicanje vladavine prava te ljudskih prava i solidarnosti.


ROVINJ

Predavanje ‘Sigurnost na internetu. Znamo li što se događa djeci u vritualnom svijetu?’

17. travnja

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, Carduccijeva 13, Rovinj

Predavanje na Županijskom stručnom vijeću za Školske preventivne programe na temu sigurnosti na internetu obuhvatit će prikaz rezultata EU Kids Online istraživanja (prvog nacionalnog komparativnog istraživanja u Hrvatskoj o navikama djece i mladih na internetu) te pedagoške modele prevencije elektroničkog nasilja. Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.


SISAK

Predavanje prof. dr. sc. Gordane Kuterovac Jagodić ‘Dijete i obitelj u medijsko doba’

20. travnja u 18 sati
Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac, odjel za odrasle, Rimska ulica 27, Sisak

Digitalno doba postavlja pred roditelje nove zahtjeve i izazove. Kako roditelji pokušavaju kontrolirati i nadzirati uporabu medija, mogu li još što učiniti te kako se mijenja obitelj u digitalno doba, pokušat će odgovoriti prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić, pročelnica Katedre za razvojnu psihologiju, Odsjeka za psihologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i jedna od autorica Preporuka za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.
Predavanje je otvorena za javnost, a namijenjeno je roditeljima, odgojiteljima i učiteljima.


SLATINA

 


SLAVONSKI BROD

 


SPLIT

 


SUHOPOLJE

Predavanje za roditelje i odgojitelje ‘Ekrani – pomoć ili opasnost’

19. travnja u 18 sati

Općinska knjižnica i čitaonica Matija Gubec, Trg sv. Terezije 15, Suhopolje,

Kulturna udruga KReativa, EDukativa, Aktiva - KrEdA organizira u prostorima Općinske knjižnice u Suhopolju predavanje psihologinje Sandre Matošina Borbaš
za roditelje i odgojitelje.


UDBINA

Radionice ‘Medijskom pismenošću protiv grupa mržnje i elektroničkog nasilja’ u OŠ Kralja Tomislava

19. travnja

Osnova škola Kralja Tomislava, Katedralska 5, Udbina

Članovi Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu održat će edukativne radionice za učenike, roditelje, nastavnike i stručne suradnike s ciljem prevencije elektroničkog nasilja među djecom. Radionice se provode uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu je poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana Republike Hrvatske kroz sustavnu edukaciju o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji se s razumijevanjem i kritičkim odmakom koriste medijskim sadržajima koje sami odabiru.


VARAŽDIN

 


VIROVITICA

Predavanje dr.sc. Igora Kanižaja ‘Kako sačuvati privatnost i prepoznati lažne vijesti u virtualnom svijetu?’

20. travnja u 18 sati

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića 5, Virovitica

Predavanje za učenike od 15 do 18 godina održat će dr.sc. Igor Kanižaj, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i koordinator hrvatskog istraživačkog tima EU Kids Online. U predavanju će biti riječi o posve novim izazovima zaštite privatnosti u virtualnom svijetu pogotovo kod djece i mladih. Bit će predstavljeni i najčešći primjeri razotkrivanja privatnosti, ali konkretni savjeti, primjeri i radionice kako sačuvati privatnost i prepoznati sve češće primjere dezinformacija i lažnih vijesti kojima smo izloženi i u Hrvatskoj.


VOJNIĆ

Radionica stop animacije u organizaciji Kinokluba Karlovac

21. travnja od 16 do 19 sati

Knjižnica i čitaonica Vojnić, Hebrangova 2, Vojnić

Radionica je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole. S obzirom da su djeca okružena medijskim sadržajem, a Vojnić je mala sredina bez konkretnog filmskog sadržaja, tijekom ove radionice polaznici će naučiti osnove filmskog jezika, što se njime komunicira gledatelju te će kroz praktični dio tehnikom stop animacije raditi na vlastitom filmskom uratku.

Prijaviti se može slanjem e-maila na ksenija.sankovic@gmail.com ili porukom putem Facebook stranice https://www.facebook.com/kinoklub.karlovac/

Kinoklub Karlovac je udruga mladih koja se bavi audiovizualnom djelatnošću, promiče filmsku i video kulturu te srodne umjetnosti. Svojevrsni smisao i strategija djelovanja udruge osmišljeni su najvećim dijelom idejama samih učenika i studenata - članova, pri čemu se uloga voditelja svodi na pomoć pri njihovom formuliranju. Primarna djelatnost Kinokluba je rad na vlastitim, autorskim uradcima kao i suradnja s karlovačkim školama i udrugama i drugim partnerima upravo u području audiovizualnog stvaralaštva i medijske pismenosti.


VRBOVEC

Predavanje za roditelje ‘Utjecaj medija na djecu rane i predškolske dobi’

19. travnja u 18.30 sati

Dječji vrtić "Vrbovec", ul. 7.svibnja 12a, Vrbovec

Temelj za razvoj medijske pismenosti uspostavlja se od najranije dobi djeteta. Roditelji imaju velik utjecaj na načine na koje će dijete koristiti medije, ali i na dječji doživljaj medijskog sadržaja. Cilj predavanja je prikazati ključne karakteristike medija, kako utječu na dijete u ranoj i predškolskoj dobi te dati smjernice i prijedloge roditeljima kako bi mogli pomoći djetetu i stvarati temelje za daljni razvoj medijske pismenosti. Predavanje je otvoreno za roditelje djece koja su korisnici dječjeg vrtića, kao i za sve one koji nisu uključeni u program vrtića.

Prijave na mail adresu vrtića: dv-vrbovec@zg.t-com.hr

Predavanje će održati odgojiteljica Kristina Ljubić, djelatnica dječjeg vrtića "Vrbovec". Odgojiteljica je sudjelovala na konferenciji "Mediji i zaštita prava djece" u Zagrebu, u prosincu 2017. godine . Predstavljen je projekt proveden u dječjem vrtiću "Vrbovec", u odgojnoj skupini "Pandice". Projekt je uključivao korištenje medija u radu s djecom te utjecaj na razvoj medijskih navika u svrhu poboljšavanja vlastitih načina učenja i razvoja dječjih kompetencija.


VUKOVAR

Predavanja za osnovnoškolce i srednjoškolce ‘Digitalna džungla – ja u svijetu interneta’

19. travnja u 11 sati, Gradska knjižnica Vukovar, Ogranak Borovo Naselje – predavanje za učenike Strukovne škole Vukovar
20. travnja u 11sati, Gradska knjižnica Vukovar, centralna knjižnica – predavanje ze učenike OŠ Dragutina Tadijanovića

Govorit će se o sigurosti na internetu te osnovnim zaštitama na društvenim mrežama. Pogledat ćemo kako “Ja” izgledam na internetu, koje podatke odajem o sebi, koji su to moji osobni podaci objavljeni na mreži te spomenuti rizike i opasnosti kojih trebamo biti svjesni na internetu. Stoga ako želite naučiti nešto novo o Facebook, Snapchatu ili Instagramu, svakako posjetite ovo predavanje.
Predavanje organizira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a namijenjeno je djeci i mladima.


Virtualno putovanje u Gimnaziji Vukovar

25. travnja u 8.30 sati

Gimnazija Vukovar, Šamac 2, Vukovar

Skype conversation - virtualno putovanje u DAV Public School, Sreshtha Vihar, Delhi, India. Učenici Gimnazije Vukovar i DAV Public School, predstavit će jedni drugima kulturu, običaje i obrazovanje svoje zemlje. Svi zainteresirani mogu doći u Gimnaziju Vukovar i sudjelovati u interaktivnoj razmjeni iskustva, znanja, dojmova i nadasve interesantnih sadržaja.

Gimnazija Vukovar je e-škola koja svojim učenicima već dugi niz godina nudi raznolike sadržaje iz područja medijske pismenosti. Ove godine organiziramo virtualno putovanje u Indiju s ciljem upoznavanja različitih kultura i običaja te razvijanja tolerancije i prihvaćanja različitosti.


ZABOK

Radionica za djecu ‘Moje idealne novine/časopis’

14. travnja, od 10 do 12 sati
Društvo "Naša djeca" Zabok, Matije Gupca 53, Zabok

Djeca će razrađivati ideju svojeg idealnog časopisa/novina s obzirom na sadržaj koji bi htjela da te tiskovine imaju. Zanima nas koje teme najviše privlače djecu, što prate u medijima, koji su im interesi. Različitim likovnim tehnikama (prema izboru) kreirat će i osmisliti naslovnicu i sadržaj svojih zamišljenih novina/časopisa. Napravljeni radovi bit će izloženi u Gradskoj knjižnici.

Prijaviti se može na broj 098 9332055 ili e-mail dnd.zabok@gmail.com

Društvo "Naša djeca" Zabok udruga je koja se bavi organiziranjem slobodnog vremena djece kroz raznovrsne aktivnosti, akcije, programe i projekte s ciljem promicanja i ostvarivanja dječjih prava i aktivne dječje participacije te razvijanja kreativnosti i dječjeg stvaralaštva.


Radionica animacije Škole animiranog filma - ŠAF Čakovec

21. i 22. travnja, od 9 do 13 sati
Društvo "Naša djeca" Zabok, Matije Gupca 53, 49210 Zabok

Društvo "Naša djeca" Zabok i udruga Gokul u sklopu 7. KIKI festivala organiziraju radionicu animacije za djecu od 9 do 14 godina. U sklopu radionice djeca će dobiti osnovne informacije kako nastaje animirani film te će kroz likovno-kreativno izražavanje stvarati animirane minijature. Radionicu animiranog filma vodit će Jasminka Bijelić Ljubić iz ŠAF-a Čakovec koja ima bogato iskustvo u radu s djecom i mladima na izradi animiranih filmova.

Prijaviti se može na broj 098 9332055 ili e-mail dnd.zabok@gmail.com

Društvo "Naša djeca" Zabok udruga je koja se bavi organiziranjem slobodnog vremena djece kroz raznovrsne aktivnosti, akcije, programe i projekte s ciljem promicanja i ostvarivanja dječjih prava i aktivne dječje participacije te razvijanja kreativnosti i dječjeg stvaralaštva. Udruga Gokul bavi se razvojem kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u radu s mladima i za mlade.


ZADAR

'Medijska pismenost' - predavanja prof. dr. sc. Stjepana Malovića za osnovnoškolce i za širu javnost

27. travnja u 10 sati za učenike osnovnih škola i u 17 sati za širu javnost
Atrij Kneževe palače, Poljana Šime Bundića 3, Zadar

Prvo predavanje u 10 sati namijenjeno je članovima novinarskih grupa OŠ Stanovi te OŠ Smiljevac, koje sudjeluju u Lidranu i to prema izboru Županijskih prosvjetnih vlasti. U interaktivnom predavanju prof. Malović će utvrditi koje su medijske navike učenika, što misle o medijima i kako i koje konzumiraju. Zatim će se objasniti osnovni medijski pojmovi, a naglasak je na prepoznavanju lažnih vijesti, nevjerodostojnosti i medijskim manipulacijama.

Drugo predavanje u 17 sati namijenjeno je široj javnosti. Najprije će se utvrditi medijske navike Zadrana, ispitati njihovi stavovi prema medijima, te ih upoznati s tehnikama medijskih manipulacija. Posebna pažnja posvetit će se potrebi za razvijanjem medijske pismenosti.
Predviđeno trajanje predavanja je sat vremena.


ZAGREB

 


ŽMINJ

Razgovor ‘40 lit kako jedan hip: satira kao novinarska praksa?’ i izložba fotomontaža iz La Kosti

20. travnja u 19 sati
Gradska knjižnica i čitaonica Pula - Knjižnica Žminj, Čakavska kuća,

Fotografija govori više od tisuću riječi, a fotomontaža još i više. Ona je lažna jer je montirana, ali upravo zato razgolićuje istinu. Politička fotomontaža oblik je satire. U tim okvirima i oko njih, više ili manje uspješno, kreću se fotomontaže u La Kosti, tjednom humoristično-satiričkom podlistku Glasa Istre.

Pisma Zvane Lakodelca naslovljena s "Lipi moji", serija duhovitih i satiričkih novinskih tekstova koje pod pseudonimom piše Drago Orlić, objavljuju se od 1977., a od 1993. u humoristično-satiričkoj rubrici Glasa Istre La kost. Ukupno ih je do sada objavljeno više od 1.300 te su ukoričene u deset zbirki nazvanih jednostavno "Lipi moji".
Razgovor: Drago Orlić, Goran Prodan, Vladimir Bugarin


ŽUPANJA

Predavanja i radionice udruge Pragma za roditelje, nastavnike i učenike

19. i 20. 4. 2018.
Osnovna škola Ivana Kozarca i Osnovna škola Mate Lovraka, Županja

Unutar projekta "Opiši me!" koji je usmjeren emocionalnom i medijskom opismenjavanju, te edukaciji o važnosti usvajanja emocionalnih vještina i vještina kritičke uporabe medija kod djece (i roditelja) u prevenciji međuvršnjačkog nasilja, udruga Pragma će s ciljanom populacijom razgovarati o utjecaju medija na emocije te o važnosti korištenja medija za obrazovne svrhe i promociju vrijednosti obrazovanja u hrvatskom društvu. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

S upitima za prijave možete se javiti na mail: pragma@pragma.hr

Pragma je udruga osnovana s ciljem promicanja, unaprjeđivanja i razvoja demokratske političke kulture, zaštite ljudskih prava, međunarodne razvojne suradnje, a djelujemo u području obrazovanja i smanjenja siromaštva, odgoja i obrazovanja te izdavanja znanstvenih i stručnih publikacija, socijalne djelatnosti kroz socijalnu pomoć i podršku i pružanje socijalnih usluga te zaštite mentalnog zdravlja i prevencija ovisnosti. Jedan od projekta u području medijske pismenosti je dodjela "Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja". Više informacija o radu na www.udruga-pragma.hr, www.facebook.com/udrugapragma, www.facebook.com/Pragma.nagrada i @udrugapragma.